Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Het Letterhuis

Groepspraktijk voor kinderen

Blog

Blog

Op deze blog vind je tips and trics, extra informatie, anekdotes enzovoort.


Veel leesplezier! :) 

overzicht:  volledig / samenvatting

Voorleesweek

Geplaatst op 22 november, 2016 om 8:20 Comments reacties (969)

Voorlezen stimuleert de woordenschat, luisterhouding, begrijpend lezen, fantasie en verhoogt de leesmotivatie. Wist u dat kwetsbare kleuters 30 miljoen woorden minder horen dan kleuters uit geletterde thuisomgeving(Tenenbaum Hariet)? U kan met themaboeken de woordenschat van een specifiek thema aanbrengen. Denk aan het thema: speelgoed, dieren, sinterklaas, school, ziek zijn,… Uw kind leert nieuwe woorden door ze vaak te horen, maar ook door er iets mee te doen zoals bijvoorbeeld : Uw kind leert over de boerderij. Neem u kind dan naar een boerderij in uw omgeving en laat hem/haar de dieren zoeken en/of benoemen. Zo kan hij/zij de voorleesverhalen en opzegversjes beter begrijpen. Een uitgebreide woordenschat zal uw kind helpen om de juf/meester beter te begrijpen en zal je kind helpen bij spelling, leren lezen, maar ook bij het begrijpend lezen. Naast het zelf voorlezen, kan u ook gebruik maken van digitale prentenboeken die je op internet of in de bibliotheek terug vindt.

Veel leesplezier!

 

Kapitein Winokio

Geplaatst op 2 augustus, 2016 om 16:10 Comments reacties (5151)

 

Op 6 augustus 2016 is Kapitein Winokio op Linkerwoofer van de partij. Wij zijn fan! Kapitein Winokio, Mevrouw Poes en de Matrozen hebben ons hart veroverd!

Kapitein Winokio maakt mijn kleine meid in de auto rustig en ik denk met heimwee terug aan mijn kinderjaren. Liederen beluisteren en zingen hebben nog vele voordelen!

- Het kan structuur geven aan de dag.

- Muziek stimuleert het auditief discrimineren van klanken en woorden.

- Muziek vergroot de luisterhouding en concentratie.

- Door te zingen wordt het geheugen gestimuleerd.

- Liederen zingen stimuleert de spraak- en taalontwikkeling

- Men leert rijmen en je hebt aandacht voor melodie en intonatie

- Bij muziek hoort vaak klappen en zingen in groep. Het vergroot de motorische en sociale ontwikkeling.Kortom, zingen maar! Schip ahoj!:P

 http://www.kapiteinwinokio.be/Bekende Dyslectici

Geplaatst op 18 april, 2016 om 8:00 Comments reacties (4086)

Leonardo da Vinci (1452 – 1519)

Leonardo da Vinci was een bekende kunstenaar uit de 15de eeuw. Hij was schilder, architect, uitvinder, ingenieur en nog veel meer! Hij wordt wel eens ‘de man die alles kan’ genoemd. Zijn bekendste kunstwerk is de Mona Lisa, een prachtig schilderij van een glimlachende dame. Leonardo da Vinci was linkshandig en schreef zijn hele leven in spiegelschrift. De kans is groot dat Leonardo nooit zelf door heeft gehad dat hij dyslexie had. Leonardo’s dyslexie heeft zijn creativiteit bevorderd, waardoor hij nu een wereldbekend man is!

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart was een bekende componist. Als kind kon hij al heel goed piano spelen. Mensen uit zijn omgeving omschreven hem als een wonderkind. Uit onderzoek is gebleken dat Mozart ADHD, dyslexie, autisme en epilepsie had. Desondanks schreef hij ruim 600 composities!

Pablo Picasso (1881-1973)

Picasso was een Spaanse schilder en kunstenaar. Hij ontwikkelde ‘Het Kubisme’, een nieuwe stijl dat gekenmerkt werd door felle kleuren en vlakke vormen. Toen Picasso deze stijl ontwikkelde waren de mensen boos, ‘Dit was toch geen kunst!’. Vandaag zijn Picasso’s schilderwerken zeer geliefd! Picasso’s dyslexie stimuleerde zijn creativiteit.

Albert Einstein (1879 – 1955)

Wie kent Albert Einstein niet? Eén van de beroemdste uitvinders en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde. In de klas was Einstein een trage leerling en droomde hij vaak weg. Hij leerde laat praten en ook lezen en schrijven was voor hem een struikelblok. Men vermoedt dat Einstein dyslexie had.

Alexander Graham Bell (1847 – 1922)

Bell was een erg leergierig en had als kind leesproblemen. Ondanks zijn zwaktes in lezen, was hij erg sterk in natuurkunde. Op twaalfjarige leeftijd deed hij zijn eerste uitvinding: een draaiende borstel met spijkers. Zijn vader vond dit zo knap, dat hij hem aanmoedigde om nog meer uit te vinden. In februari 1874 vond hij de telefoon uit.

John Lennon (1940 – 1980)

Mama en papa zullen John Lennon wel goed kennen! Lennon was een bandlid van de populaire groep ‘The Beatles’. Naast zijn muzikale carrière was Lennon ook een voorvechter van de wereldvrede. Hij heeft lang geen weet gehad van zijn dyslexie. Naarmate er steeds meer over deze stoornis bekend werd, werd duidelijk dat zijn moeilijkheden in het lezen en schrijven veroorzaakt werden door de dyslexie. Helaas werd John Lennon in 1980 vermoord.

Robbie Williams

Robbie Williams is een popmuzikant die bekend werd met het nummer ‘Angels’. Hij maakt overal een feestje van. Zijn dyslexie heeft hem bij zijn popcarrière nooit in de weg gestaan. Zelf zegt hij: “Ik ben wel eens begonnen met dat ‘lezen’. Maar, eigenlijk, kan ik mijn hoofd er gewoon echt niet bijhouden. Boeken zijn niet mijn ding”.

Steven Spielberg

Spielberg is een wereldberoemde regisseur die bekend staat voor films in verschillende genres. Zo bedacht hij de films E.T., Indiana Jones, Hook, Jurassic Park, Tintin (kuifje) en nog veel meer! Deze man kan van ieder filmidee een pareltje maken: een ongelooflijk talent voor een man met dyslexie. Zijn logisch denken, creativiteit en humor worden extra aangewakkerd door zijn dyslexie.

Tom Cruise

Tom Cruise, een bekende acteur in onder andere de Mission Impossible films, erfde de dyslexie van zijn moeder. Op school kreeg hij lang extra hulp voor het lezen. Ondertussen is hij een erg geliefde acteur die niet alleen voor zijn acteertalent gekend is, maar ook voor zijn knappe looks!

Orlando Bloom

Orlando Bloom is net als Tom Cruise een bekende acteur. Hij speelde onder andere mee in de bekende filmreeks ‘Pirates of the Caribean’ en ‘The Lord of the Rings’. Op school had Orlando het niet gemakkelijk, hij moest een stuk harder werken dan de meeste andere leerlingen. Hij koos later voor toneelschool, wat niet gemakkelijk was omdat hij veel teksten moest onthouden. Met een groot doorzettingsvermogen slaagt hij er steeds in om goede rollen te spelen!

Keira Knightley

Keira Knightley speelde samen met Orlando Bloom in The Pirates of the Caribean serie. Als kind werd ze vaak gepest omwille van haar dyslexie. In de Verenigde Staten is Keira het gezicht van een campagne rond dyslexie. Ze hoopt hiermee het pesten tegen te gaan.

Channing Tatum

Channing Tatum is acteur en speelde onder andere mee in de films G.I. Joe en 22 Jumpstreet. Tegenwoordig maakt hij ook kunstwerken in klei. Zijn groeiend succes kwam niet als vanzelf. Als kind had Channing Tatum het erg moeilijk op school. Hij had ADHD en dyslexie en kreeg weinig hulp op school. Gelukkig is dat nu heel wat anders!

Jamie Oliver

De Brit Jamie Oliver is een bekende topchef die ook verschillende kookprogramma’s presenteert op televisie. Op school bleken maar weinig mensen te begrijpen wat dyslexie nu juist is. Hij werd vaak uitgelachen en zijn medeleerlingen dachten dat hij dom was. Een tijdje geleden kreeg hij zelfs opmerkingen op het sociale media ‘Twitter’ omdat hij, door het schrijven van een spellingfout, geen voorbeeld zou zijn voor de kinderen. Wij vinden hem alvast een groot voorbeeld, aangezien hij ervoor gezorgd heeft dat de leerlingen in Britse scholen gezonde voeding krijgen!Zo zie je maar dat Dyslexie hebben geen struikelblok hoeft te zijn! Waar blinken jullie in uit? T. Cruise   J. Oliver  R. Williams  K. Knightley


Bronnen: dyslexieweb, wikikids, ikhaatlezen.be, dyslexion.nl, kunstgeschiedenis.jouwweb.nl, dyslexia-at-bay.nl, marant.nl, afbeeldingen van google

 

Facebook-pagina

Geplaatst op 17 april, 2016 om 15:50 Comments reacties (7875)

We hebben een Facebook-pagina! Je vindt ons terug op: www.facebook.com/groepspraktijkhetletterhuis.

Deze pagina is informatief en men vindt er artikels, weetjes, ... terug.

Vind onze pagina leuk :D

Opening nieuwe praktijk

Geplaatst op 8 april, 2016 om 20:45

Wij mogen heugelijk nieuws meedelen ...:D


In mei openen we onze groepspraktijk voor kinderen op een splinternieuwe locatie in Edegem namelijk Marie Curieplein 2.

Het is een nieuwe wijk met veel groen en rust. Ideaal voor onze kapoentjes!

Ons nieuw team zal de kinderen en de ouders zo optimaal mogelijk ondersteunen en dit op alle domeinen.

Wij staan steeds paraat voor jullie!


Groetjes

Anouck, Lena, Daphné, Eline en KatrienRss_feed